2009. október 25., vasárnap

Lekváros sütemény

Most jönnek azok a sütemények, amiket egy nagyon régi receptes füzetből írok. :-) Amint megcsináltam képet is teszek hozzá. :-)

tészta:
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg zsír (v. margarin)
  • 40 dkg liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 citrom leve és héja
  • 4 db tojássárgája
A lisztet a margarinnal összemorzsolom, hozzáadom a cukrot, kicsit összekeverem és utána adom hozzá a tojást a szódabikarbónát, a sót és a citrom levét és héját. Összedolgozom és tepsi nagyságúra kinyújtom. Beleteszem a tepsibe. Kenek rá lekvárt.

tetejére:
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg dió
A fehérjét a cukorral habbá verem majd hozzákeverem a diót és a tészta tetejére teszem és megsütöm.

Püspökkenyér (Emmus néni)

Ezt a recpetet nagypapám az unakatestvérétől kapta. :-)

tészta:
  • 4 db tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbona
  • dió,mazsola
A tojásfehérjéhez adok két kanál hideg vízet és habbá verem. A tojássárgáját a cukorral habosra keverem, beleteszem a fehérjét, óvatosan összekeverem, utána pedig a szódabikarbónás lisztet keverem hozzá amibe elötte beleszórtam a diót és a mazsolát. Kipapírozott őzgerincformába öntöm és 180-200fokon megsütöm.

2009. október 17., szombat

Almás süti

Ma sütöttem egy kis sütit, nagyon finom lett. :-) Szerencsére rengeteg alma van lefagyasztva, abból használtam.

tészta:
  • 1/2 kg apró kockára vágott alma ( Nekem most reszelve volt )
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 20-30 dkg cukor ( Én 20-at tettem )
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 kiskanál fahéj
Az egészet összekevertem, 2 órán át állni hagytam, időnként megkevertem. Kikent, kilisztezett tepsibe szoktam önteni, most sütőpapírt használtam, kb. 180fokon 30 percig sütöttem.








2009. október 15., csütörtök

Eszterházy rostélyos Zsuzsi módra. :-)

Ma csináltam ilyet. Igazából nem is rostélyos, mert lapockából csináltam, de így is nagyon finom lett.
Összevágtam a husit apró kockákra, beleforgattam lisztbe és úgy tettem bele fóró olajba. Amikor már picit megpárolódott,tettem rá pirospaprikát, felöntöttem vízzel, tettem bele sót és babérlevelet. Közben megpucoltam és feldaraboltam a sárgarépát. Aprók voltak, de legalább saját. :-))
Amikor a husi már majdnem megpuhult, beletettem a sárgarépát. Elvileg kell bele fehérrépa is, de az nem volt itthon.
Amig főtt, tejfölös habarást csináltam, tettem hozzá mustár is, és behabartam. Egy darabig még főztem és amikor már kicsit sűrűsödött, elzártam. Tésztát főztem ki hozzá.
Ezt az étel az egyik kedvencem. :-))

2009. október 4., vasárnap

Diós kifli

A keresztelőre ezt sütöttem, nagy sikere volt. :-)

tészta:
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 evőkanál rum
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
Ezt mind jól összedolgozom, kis kifliket formázok belöle, megsütöm és még forrón vaniliás porcukorba forgatom.

Zserbó (Erzsi mama)

E szerint a recept szerint sütőm a zserbót évek óta karácsonykor. Nagymamám receptje, a saját kézírásával van meg. :-)

tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 dkg élesztő ( langyos tejben felfuttatva )
  • 1/2 dl tejföl
töltelék:
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dkg kakaópor
  • baracklekvár
  • rum
A tésztát jól kidolgozom és 3 cipóra osztom. A cipókból tepsi nagyságú lapokat nyújtok. A legelsőt beleteszem a tepsi aljára és villával megszúrkálom. Megkenem baracklekvárral, és egyenletesen rászórom a töltelék felét, meglocsolom pici rummal. Ráteszem a második lapot, megszurkálom, megkenem lekvárral, majd rá a töltelék másik fele, rum. A 3. lapot ráteszem, azt is megszúrkálom és egy órán át meleg helyen pihentetem.
Előmelegített sütőben sütöm, közepes tűznél.
Ha megsült, a tetejét csokimázzal vonom be.

Sajtos

Ez is nagy kedvenc! :-)

tészta:
  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 1 kiskanál só
  • 10 dkg juhtúró
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • a tetejére sajt
Az élesztőt pici tejben felfuttatom, közben összemorzsolom a lisztet és a margarint. Ha kész, hozzáteszem a juhtúrót, a tejfölt a tojást a sót és az élesztőt. Jól összegyúrom, és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap kinyújtom, a tetejét bekenem tojássárgájával, és megszórom sajttal.
Felvágom, vagy kiszúrom, és kb 180C-on megsütöm.

Kedvenc sajtos

Ez a kedvenc sajtos sütink! Nem kicsi adag. :-) Persze lehet kevesebbet is. Azért szeretjük nagyon, mert sokáig eláll.

tészta:
  • 75 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 75 dkg túró
  • 3 db tojás
  • a tetejére tojássárgája és sajt
A lisztbe belecsípkedem a margarint és összemorzsolom. Ha már eléggé "porhanyós" hozzáadom a túrót a tojásokat és a sót. Jól összedolgozom. Ha van rá időm, kinyújtom, meghajtogatom és így pihentetem. Amikor már eleget pihent, kinyújtom egész vékonyra és felvágom vagy kockákra, vagy hosszúkás darabokra, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Tepsikre pakolom és kb. 180C-on megsütöm.

Csokiskenyér

Igazából a gyümölcskenyér alapreceptje,de én csokit szoktam beletenni.

tészta:
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tábla sima csoki
A margarint a porcukorral habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat és elkeverem. Hozzáadom a kockára vágott csokit, (van, hogy nagy lyuku reszelőn lereszelem) és a lisztet amibe belekevertem a sütőport. Jól összekeverem, majd kivajazott,kilisztezett őzgerincformába öntöm a masszát. 150-180C-on megsütöm. Ha kisült, hagyom kihűlni. Van, hogy be szoktam vonni a tetejét csokival, de anélkül is nagyon finom.