2009. november 21., szombat

Darázsfészek

Nagymamám sokat csinált ilyet.

tészta:
  • 35 dkg liszt
  • 5 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • pici só
  • tej
Az élesztőt kevés tejben megkelesztjük. Hozzáadjuk a lisztet a tojás sárgáját, pici sót és jól kidolgozzuk.

töltelék:
  • 15 dkg vaj
  • 12 dkg porcukorral
  • 2 csomag vaniliáscukor
  • vanilia
A vajat a porcukorral és a vaniliával habosra keverjük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a krémet, összesodorjuk. 5 cm széles darabokra vágjuk és vajjal kikent tepsibe egymástól messzire rakjuk. 1/2 órát pihentetjük és lassú tűznél sütjük.

Ilus tészta

Ehhez a sütihez egy külön sütő van, de lehet csinálni gofrisütőben is.

tészta:
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg zsír vagy 25 dkg margarin
  • 14 evőkanál cukor
  • kis kávéskanál szódabikarbóna
  • 6 egész tojás
  • kevés tej
Az alapanyagokat összegyúrom, kis golyókat formázok belöle és egy egy golyót, beleteszek a sütőbe és összecsukom. Ettől a süti rácsos lesz. Amikor már aranybarna akkor jó. Bele szoktam tenni zacskóba és akkor nagyon sokáig eláll.

Darálós tészta

Nagy kedvenc. Igaz nincs már olyan darálónk mint régen, de különböző kinyomókkal, vagy egyszerűen kézzel megformázva is meg lehet csinálni.

tészta:
  • 75 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 1/2 kg cukor
  • 15 dkg zsír vagy margarin
  • 1 db sütőpor
  • 1 kanál rum
Az alapanyagokat összegyúrom. Utoljára egy kézi kinyomóval rövid rudakat készítettem a tésztából. 170 - 180 fokon sütöttem meg.

2009. november 15., vasárnap

Csokoládé gömböcske

tészta:
  • 14 dkg porcukor
  • 14 dkg darált dió
  • 5 dkg főző csokoládé ( felolvasztva)
  • 1 tojás fehérje
Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, apró gömböcskéket formálunk belöle. Kristálycukorba kell hempergetni és langyos sütőben szárítani.

Csokoládés szelet

tészta:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • mokkáskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 pohár tejföl
  • 1 citrom héja
Az alapanyagokat összedolgozzuk, két részre osztjuk és 1 órát pihentetjük.

Töltelék:
  • 5 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg dió
  • 5 dkg reszelt csokoládé
  • kevés citrom leve
  • 1 dl rum
A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót a csokoládét, a citromot és a rumot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a masszához, majd a két kinyújtott lap közé töltjük és közepes lángon sütjük.

Bécsi Sütemény

tészta:
  • 21 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 egész tojás
Az alapanyagokat összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk a tepsi aljára tesszük. Megkenjük lekvárral. (bármilyen lehet)

töltelék:
  • 4 tojás
  • 21 dkg cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 21 dkg darált dió
A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót. A fehérjét keménny habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük. Ezt a megkent tésztára öntjük, és kis lángon sütjük.

Vajas burgonyás pogácsa

tészta:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg burgonya
  • 1 csomag sütőpor
  • 1dl tejföl
  • 3 tojás
  • tej
Az alapanyagokat összegyúrjuk, kinyújtjuk, hajtogatjuk. A hajtogatások között tejes tojással kenjük.
Kiszaggatjuk és közepes tűznél sütjük.

Burgonyás pogácsa

tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 20 dkg burgonya
  • 1 dkg élesztő
  • 2-3 evőkanál tej
Tejes kovászt készítünk. A tésztát összegyúrjuk, fél órát langyos helyen kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük és forró sütőben sütjük.

Rántott sütőtök

Rengetek sütőtök termett, mindenfélét kitalálok belöle. :-)
Tegnap csináltam rántott húst, láttam maradni fog panírozó anyag. Gondoltam összevágok egy tököt és megcsinálom azt is. Végül csak a felét csináltam meg, de így is lett jó sok.
Szerintem finom.


2009. november 3., kedd

Borzas

Baba néni receptje

tészta:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 rama
  • 1/2 sütőpor
  • 1 vaniliáscukor
  • 3 evőkanál kakaópor
Ezeket összedolgoztam, olyan tésztává, hogy reszelni lehessen.

töltelék:
  • 75 dkg túró
  • 3 tojás sárgája
  • 1 vaniliáscukor
  • 1 evőkanál vaniliás pudingpor
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojásfehérje felverve.
A töltelék hozzávalóit összekevertem, óvatosan hozzáadtam a felvert tojásfehérjét.

A tészta egyik felét nagy lyuku sajtreszelőn belereszeltem a kivajazott tepsibe, rátettem a tölteléket, majd ráreszeltem a tészta másik felét.